torstai 21. kesäkuuta 2012

Sarkoidi

Tässä on siis tämä kauan odottanut sarkoidipostaus. Kerron lähinnä omakohtaisia kokemuksia sarkoidista, mutta sen kummempia varmoja faktoja en osaa kertoa. Lähteinäni ovat siis toimineet Bella, oma pää(ttelykyky), netti sekä jonkun verran eläinlääkärit. Ja kysyä saa jos jotain jäi uupumaan, koitan vastailla tietojeni mukaan!

Sarkoidista ei yleensäkään tiedetä paljoa, eikä moni eläinlääkäri osaa sanoa oikeastaan mitään sen kummempaa siitä. Myöskään ei kunnolla tiedetä, mistä sarkoidi tulee hevosille, mutta vaihtoehtoja on monia. Tällä hetkellä varmimpia vaihtoehtoja taitavat olla perimä ja joku yhteys naudan papillooma virukseen.


Sarkoidi voi tulla periaatteessa minne vain hevosen kehon paikkaan, yleisimpiä taitavat olla pää, kaula, jalkojen välit ja mahan alusta. Sarkoidin koko vaihtelee suuresti, eikä usein pienelle haittaamattomalle sarkoidille tarvitse tehdä sen kummempaa kuin tarkkailla. Eläinlääkäriltä toki kannattaa kysyä paremmin neuvoa!

Sarkoidin voi poistaa leikkauksella tai jäädyttämällä, mutta se kasvaa nopeasti takaisin joten iso operaatio ei yleensä ole paras ratkaisu. Bellalta sarkoidi poistettiin useamman kerran kumilangalla hirttämällä, mutta aina ne silti kasvoivat takaisin. Kasvu oli kuitenkin aika hidasta, joten hirttäminen on ihan varteen otettava vaihtoehto. Kun sarkoidi on poistunut kasvupaikastaan, sen paikalle jää "aukko". Meillä ei ole koskaan aukkojen paikalle kasvaneet karvat takaisin, mutta nämä aukot menivät kuitenkin helposti umpeen. Aukkoihin voi helposti kasvaa uusi sarkoidi heti tai monen vuoden päästä.


 Ainakin pienemmän sarkoidin voi hirttää myös hevosen omalla jouhella. Jos on mahdollista, kannattaa kokeilla jouhella hirttämistä koska siitä ainakin meillä tuli tosi siistiä jälkeä. Isommilla sarkoideilla käytettiin sitten ihan perus kumilankaa, niin raa'alta kun se kuulostaakin.
Jotkut ovat sanoneet, että raa'an perunan kun laittaa sarkoidin päälle niin se lähtee pois ja näitä poppakonsteja on varmasti monia muitakin. Ei sillä, saattavathan ne toimiakin! Myös sarkoidin poistoaineita on olemassa, mutta niidenkään toimivuudesta/jatkuvuudesta ei ole täysiä takuita, ja kaiken lisäksi nämä aineet ovat usein todella kalliita. Esimerkiksi suosittu (ellei ainoa?) aine on xxterra, mitä me tosin emme koskaan kokeilleet.

mahdollista leikkausarpea, vieressä ihonsisäinen kasvain
Bellalla sarkoidi oli luultavasti ollut koko elämänsä ajan, mutta varmaa tietoa ei kuitenkaan ole. Myöskään menneisyydestä ei ollut tietoa, joten on paha sanoa mistä sarkoidi olisi voinut tulla. Entisessä kodissaan Bellan sarkoidiin ei oikeastaan kiinnitetty sen suurempaa huomiota, se vain oli siinä. Meillä sarkoidi ei ensimmäisten kolmen vuoden aikana oireillut juuri lainkaan, mitä nyt joskus kasvoi ja näin muttei mitään suurempaa. Olisiko ollut einsimmäinen syksy, niin sarkoidin ympärillä oleva iho turposi (kuva ylempänä). Näytettiin tämä eläinlääkärille ja hän antoi kai kipulääkettä siihen, en ihan tarkalleen muista. Turvotus laski muutaman päivän kuluttua, eikä siitä seurannut mitään sen kummempaa.

Talvella sarkoidi sai olla aika rauhassa talvikarvan alla, silloin siihen eivät käy ötökät eikä se ole esillä.
Bellalla oli myös mahdollista leikkausarpea takajalkojen välistä kasvaimien ja sarkoidien luota, eli voi olla, että siltä on joskus leikattu joko kasvain tai sarkoidi pois. Tämä ei kuitenkaan ole kuin arvelua, mitään varmuutta asiasta ei tosiaan ole.

tältä mahan alla oleva sarkoidi näytti joulukuussa 2013

Alkukesästä 2011 eläinlääkärin kanssa yhteistuumin päätimme, että mahan alla oleva sarkoidi hirtettäisiin. Hirttäminen onnistui hyvin, ja sarkoidi putosi muutaman viikon kuluttua laitumelle.
Sarkoidi tottakai aloitti heti uuden kasvun, ja oli vuoden päästä saman kokoinen. Sarkoidi hirtettiin sen jälkeen muutamia kertoja aina kun siitä oli tullut hieman suurempi mitä ylemmissä kuvissa. Viimisin hirtto (kuulostipa pahalle :D) tapahtui muistaakseni keväällä 2013, eikä sen jälkeen sarkoidi kasvanutkaan enää takaisin kuin ihan pienenpienenä!

syksyllä 2012 kainalossa oleva sarkoidi näytti tältä

Bellalla oli sarkoidi myös kainalon yläpuolella, ja se hirtettiin kesällä 2012. Sillon se vaivasi Bellaa tosi paljon, poni koko ajan joutui häätämään siitä kärpäsiä joten päätettiin ottaa sekin pois. Samalla kun Bella kävi napsimassa sitä, niin se tietenkin aukesi ja kärpäset lisääntyivät. Se hirtettiin Bellan omalla jouhella, tosin kuin tuo isompi. Se lähti ihan muutamassa päivässä pois ja parani melkein heti. Tuo oma jouhi toimii pienemmissä sarkoideissa tosi hyvin, mutta suuremmissa se usein katkeaa ja näin joten isommassa käytetään aina kumilankaa.
Bellalla oli ihon sisäisiä kasvaimia takajalkojen välissä aika paljon ja siellä ne ovat aika laajoja. Molempien takapolvien kohdalla on suuremmat kasvaimet, muutoin jalkojen välissä on vain matalempia kohoumia.
Syksyllä 2012 myös takajalkojen väliin tuli sarkoideja. Ennen siellä on ollut vain pienenpieniä sellaisia, mutta ne kasvoivat hitaasti koko ajan isommiksi. Kasvu ryöpsähti kesällä 2013 ja loppuvuodesta tilanne oli jo tosi paha. Ihon sisäisistä kasvaimista oli tullut isoja, isoimmillaan jopa kämmenen kokoisia. Bella varoi takajalkojen väliä, ja kaikki kasvaimet olivat selkeästi kipeitä. Sarkoideja oli myös tullut lisää ja nekin olivat todella suuria.
Tilanne oli jo varma, mutta eläinlääkäri kävi kuitenkin kattomassa Bellaa joulukuun lopulla. Bella lopetettiin sarkoidien takia 31.12.2013.


 Ja siinä koko potti, cause of death. Sarkoidit vuotivat kudosnestettä päivittäin Bellan jalkoihin, ja myöhemmin sitä ei enää saanut edes pois. Nämä kaikki kasvoivat näin isoiksi tosi nopeesti, ihan arvaamatta. Tota sinistä haava-sprayta laitettiin sarkoideihin melkein päivittäin, mutta ei siitä varsinaista hyötyä kyllä ollut.
Eikä noille yksinkertasesti voinu tehdä mitään, se tässä koko jutussa ärsyttääkin. Jos sun hevosella sattuis huonolla säkällä olemaa sarkoidi ja se päättääkin alkaa kasvamaan, niin oot ihan pulassa. Mitään muuta vinkkiä en oikeestaan voi antaa kun että mieti kaksi kertaa ennen kun ostat hevosen jolla on sarkoidi. Vaikka se oisikin ihan pieni ja mitätön, niin niitä voi tulla minne vaan ja ne voi kasvaa lyhyessä ajassa tosi isoksi. Toivottavasti vielä jonain päivänä saataisiin tähänkin joku oikeasti toimiva hoitokeino!Katso myös mikäli kiinnostaa:
Englantilainen sarkoidisivusto
Hyvinkään Hevossairaalan ihosairaussivusto
Hevostohtori.fi ihosairaussivusto
Luontoäidinhevoset.com sarkoidikeskustelu
Ell Kati Tuomolan kirjoitus sarkoidista

6 kommenttia:

 1. Heips, tästä linkistä löytyy kattavasti tietoa hevosen sarkoidesta, jos vain lontoon murre sujuu

  http://www.liv.ac.uk/sarcoids/introduction/historical/

  Tsemppiä ponin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä ja linkistä, käynpä katsomassa miten saan selvää!

   Poista
 2. Meillä on kokeiltu oman hevosen sarkoideihin XX-terraa ja voin suositella. Melko kallistahan se on ja meillä taisi mennä kaksi purkkia ryntäiden sarkoidien hoitoon (toinen ehkä kahden euron kolikon kokoinen ja toinen noin kaksi kertaa sen kokoinen), mutta saatiin näkyviä tuloksia, eivätkä ole tulleet takaisin. Kalju alue kohdalla tosin on. Käytössä kannattaa huomioida, että mitä paremmin aineen saa sarkoidin juureen, niin sitä paremmin se tuntuu myös tehoavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla muidenkin kokemuksia sarkoideista! (:
   Ollaan tosiaan mietitty monesti tota xx-terraa, mutta ei olla kumminkaan alotettu kuuria. Varsinaista syytä on ehkä vaikea lähtä hakemaan, mutta jotenkin toi aine vaan tuntuu niin "raskaalta". Sehän on kuitenkin (kai?:D) edes jollain lailla syövyttävä aine, niin poni tulisi varmaankin entistä aremmaksi tuolta mahan alta. Eivät nuo muutkaan konstit kovin mukavia ole, mutta ollaan kuitenkin yritetty valita se "luonnollisin ja helpoin" keino :D

   Poista
  2. Kyllähän alue hoidon aikana kipeytyy jonkin verran, kun sarkoidi kuoriutuu pois. Ja sen verran hoito myös sitoo tietysti, että sitä pitäisi päästä laittamaan peräkkäisinä päivinä neljän päivän ajan. Meillä puolestaan päädyttiin XX-terraan alunperin eläinlääkärin suosituksen kautta ja sillä käsitellyt sarkoidit tosiaan eivät ole tulleet takaisin toisin kuin hirtetty sarkoidi mahan alle. Se on onneksi sellaisessa paikassa, ettei jää varusteiden alle tms. Ryntäitä alettiin sen vuoksi hoitamaan xx-terralla, että ne repeytyivät helposti esimerkiksi loimien solkiin kun olivat niin ulkonevat ja keräsivät kesäisin kärpäsiä sitten kun rikki menivät ---> hevonen nyppi hampaillaan ja parantuminen kesti sika kauan. Hoidettiin sitten talven aikana muutaman kuurin ajan ja eivät ole siitä parannuttuaan menneet rikki vaikka loimitettiin tämäkin talvi heppaa 24/7 :)
   Kiva tosiaan lueskella myös muiden sarkoidiheppojen kuulumisia, kun ei niitä ihan aina satu vastaan :) Eihän tauti sinänsä hevosta vaivaa, mutta itselle se kyllä tuntuu ajoittain aiheuttavan liikaa päänvaivaa ja miettimistä :D

   Poista
  3. Meillä on myös noi sarkoidit juuri mahan alla ja ei-hankautuvissa/haittaavissa paikoissa, joten sinänsä sarkoidien takaisin tulo ei haittaa. Ollaankin hirttämällä saatu useampikin sarkoidi lopullisesti pois, mutta etenkin tuo ison mahan alla oleva tulee aina takaisin. Voitaisiin kyllä harkita ainakin juuri tohon isoimpaan sarkoidiin sitä xx-terraa, koska se olisi vihdoin mukava saada lopullisesti pois!
   Niin aivan, hepoille sarkoidi on vaan lähinnä kesällä ötökkäsyötti, mutta muuten se ei niitä haittaa juuri ollenkaan. Etenkin tätä hommaa haittaa se, ettei (oikeaa) tietoa sarkoidista löydy melkein mistään :D

   Poista